22 Ağustos 2010 Pazar

Schuster'in de zamana ihtiyacı var


Vikungur, Plzen, Helsinki ve Buca maçları sonrası öyle bir Beşiktaş tablosu çizildi ki bu takımın puan kaybetmesine imkan yok dersiniz. Geçen sezon Galatasaray için söylenmişti aynı sözler. Fenerbahçe 8 de 8 yapınca 2. kim olur denmeye başlamıştı. Ama sonunda 2 takımda hüsran yaşamıştı. Aynısı Beşiktaş içinde söylendi geride kalan kısıtlı zaman diliminde. Belediye maçı öncesi kimsenin ayakları yere basmıyordu. Üçten aşağısı kimseyi kesmiyordu. Ama o kadar kolay değil işte.
**********
Ligimiz son yıllarda belki futbol olarak halen istenilen noktaya gelmedi ama kimse elini koluna sallaya sallaya 3 puanı atamıyor cebine. Hani derler ya ''hayırlı mağlubiyet'' diye Beşiktaş’ında o hesap. Kadroda oynaması gereken çok isim var. İyi oldukları için değil, verilen ücretleri düşündüğünde ilk on birde oynaması gereken isimler olduğundan. Schuster’in işi bu yüzden zor işte. Yedekleri hazır tutmak en büyük yalandır. Sen önce 11’ini hazırla da sıra yedeklere gelir merak etme. Yeni bir takım kurduysan uzun süre rotasyonu minimumda tutarsın. Oynaması gereken adamlar sahada olmalıdır mutlaka. Guti kenarda, Bobo tribünde olmamalıdır. Bu takımın iskeleti hemen hemen belli. Bu 2 oyuncusuz Beşiktaş 11’i düşünülemez. Sen önce ideal kadronu kur, takım otursun, ilerleyen haftalarda yaparsın rotasyonunu. Dünyanın her yerinde kural budur. Mesela transfer dönemi sonunda ayrılması muhtemel Delgado, Tabata gibi isimleri, kalırlarsa düşüneceksin.
**********
Ama Schuster’de tanıyacak ligimizi. Futbolcu gibi teknik adamında zamana ihtiyacı olmasının nedeni bu. Bugün dersini almıştır zaten. Türkiye’de özellikle Belediye gibi ekiplere her zaman dikkat edeceksin. Motivasyonunu kaybettiğinde seni hemen cezalandırır,''hiç hesapta yokken 3 puan kaybettik''dersin maç sonunda. Dünyaya baktığımızda da bu böyle. Dev takımların 11’i her hafta değişmiyor. Bugün herkes Barcelona’nın, Manchester United’ın 11’ini ezbere sayıyor. Devasa bütçelere sahip bu teknik adamlar bilmiyor mu kulübeyi bile yıldızlarla donatmayı, her maç rotasyon yapmayı. Tam tersine daraltıyor kadrosunu. ''Nerede çokluk,orada …luk'' diye boşuna söylememişler. O yüzden Schuster ve yönetim bir an evvel kafa kafaya verip fazlalıkları atmalı gemiden yoksa su almaya başlarlar daha yolun başında.

Hiç yorum yok: