23 Eylül 2010 Perşembe

Bir başkadır Bundesliga


Değer olarak diğer Avrupa liglerinin gerisinde kalsa da enteresan sonuçların çıktığı, Bayern Münih olmazsa her takımın şampiyonluk şansının bulunduğu çok renkli bir ligdir Bundesliga. İddaa açısından bakıldığında da bahis severlerin yaka silktiği,''Alman ligi sakat abi'' dedikleri bir lig. Biracıların, Hansların memleketinde bu sezonda yine çok zevkli bir yarış olacağa benziyor. Ligin en büyük şampiyonluk adayları 5 maç geride kalırken çok gerilerde. Geçen sezonun 3 kupalı devi Bayern Münih’in 8, Ballacklı Leverkusen’in 8, Van Nistelrooylu Hamburg’un 8, Mesut’u kaptırmasına rağmen yine de kaliteli bir kadrosu olan Bremen’in 4 ve bugün ilk maçını kazanan Bayern’den sonra ligin en iddialı kadrosuna sahip Schalke’nin 3 puanı var. İlerleyen haftalarda bu görüntü çok büyük ihtimalle değişecek ama yarışın heyecanı mükemmel. Tribünlerin doluluğu desen İngiltere’yle eş değerde, dolu dolu bir lig.

Bu sezon en çok konuşulan ise Schalke’nin bu kötü başlangıcı oldu. 6 ay öncesine kadar dünyanın sayılı teknik adamlarından biri olarak gösterilen ’’İşkence’’ takma adlı Felix Magath, şimdi en çok eleştirilen isim oldu. Bayern Münih ve Wolfsburg’ta kazandığı başarılardan sonra Schalke’de ilk yılında iyi işlere imza atan Alman teknik adam için işler bu sezon çok iyi gitmiyor. Derbide Dortmund’a evinde kaybetmesi Magath’ın suyunu iyice ısıtmıştı ama bugün Freiburg deplasmanında kazanmaları nefes aldırdı. Yine de genel tablo Gelsenkirchen ekibi için çok iyi değil. Hannover’e kaybettikleri maçtan sonra ''hayatımın en kötü günü'' diyen Magath’ın bu duruma düşmesi sezon öncesinde ligin karmaşıklığına rağmen kimsenin kestiremeyeceği bir olaydı. Bu yaz gelen giden tablosuna baktığımızda 19 milyon Euro içerde olan Schalke’nin Huntelaar için Milan’a 14, Jurado için de Atletico Madrid’e 13 milyon Euro ödedikten sonra böyle bir başlangıç yapması tabi ki beklenmiyordu. Ancak burada kaşınan biraz da Magath oldu.

Geçen sene Bundesliga’nın en az gol yiyen (31) takımının bu sezon 5 maçta 10 gol yemesi onun hatası. Geçen senenin etkileyici geri dörtlüsünden Rafinha, Marcelo Bordon ve Heiko Westermann satıldı. Gelecek vaat eden Carlos Zambrano ise kiralandı. Bu oyuncuların yerine yaşadığı sakatlıklarla eski formundan çok uzak Christoph Metzelder, sadece Japon ligi tecrübesi olan Atsuto Uchida ile satmaya kalksan büyük ihtimalle kimsenin almayacağı Hans Sarpei ve Nicolas Plestan’ı kadroya dahil etti. Bu nasıl bir transfer politikası anlamak mümkün değil. Geçen sezon kaçan şampiyonluktan sonra ''Daha iyi futbol oynamalıyız. Yeni sezonda yeni oyuncularla bunu yapacağız'' diyen Magath, iyi futbolu oturmuş defans bloğunu bozarak mı yapacak, bekleyip göreceğiz. Ama işinin çok zor olduğunu söylemek lazım. Hücum hattındaki yeni oyuncuların uyum sorunu çok uzun sürmez ama savunma oyuncularının öyle değil. Alman milli takımının muhteşem kalecisi Neuer’de sizi her maç kurtaramaz, adam ''Superman'' değil çünkü. Belki bu tip şeyleri konuşmak için ligin çok başı ama görünen köy kılavuz istemez. Schalke’nin bu sezon ilk 3’e girmesi bile çok zor gözüküyor.

Hiç yorum yok: