24 Haziran 2011 Cuma

Moratti'nin tercihi: Gian Piero Gasperini


2005-06 sezonunda kağıt üzerinde ilk şampiyonluğunu kazandı Inter, ''Calciopoli'' skandalı sayesinde. Juventus Serie B'ye düştü. Milan'ın puanı silindi. Serie A'da kasaba sessizken Mancini'yle 2 şampiyonluk daha kazanıldı. Sonrasında Moratti'nin Şampiyonlar Ligi özlemini gidermek için Mourinho hamlesi, kupaların art arda gelmesi ve havadan gelen dahil 5 sene üst üste şampiyonluk. Mourinho'dan sonra yerini doldurmak tabiki zor ama bana göre yanlış bir seçim olmasına rağmen mantıklı sayılabilecek Benitez'in getirilişi. Geçen sezon takım iskeletindeki önemli oyuncuların uzun süreli sakatlığı, tahmin ettiğim gibi Benitez'in saçmalamasıyla kötü bir ilk devre geçirdi Inter. SOnrasında Moratti, Gasperini tercihinden önce ilk kumarını oynadı Leonardo'yla. Milan'ın başarısız Guardiola projesininin Inter'de başarılı olma ihtimali çok düşüktü. Bir ara galibiyetlerle önemli bir seri yakalansa da en kritik maçlarda neden Leonardo olmazın yanıtı belli olmuştu. Hadi diyelim Mourinho arkası böyle bir bocalama dönemi geçirmişti Moratti. Ancak önünde iyi bir tercih için uzun bir zaman vardı. Ortaya da birçok isim atıldı. Marcelo Bielsa, Sinisa Mihajlovic, Fabio Capello, Andre Villas-Boas gibi isimler bir süre meşgul etti İtalya basınını. Hatta bu hafta Leonardo'yla devam edebiliriz diye bir açıklama bile yapıldı. Leonardo haricindeki diğer isimlerin hepsi bir mantık çerçevesinde yerini buluyor ama peki ya Gasperini?

İşte burada eski Moratti karakterinin hortladığını gördük bir kez daha. 1995'te Ernesto Pellegrini'den takımı aldıktan sonra yüz milyonlarca euro harcamış Moratti, geride kalan 16 yıllık döneminde. 2006'da tam 17 yıl sonra ilk şampiyonluk gelene kadar da birçok teknik adam gelip gitmişti Inter'de. Takıma gelen giden futbolcuları yazmaya da burada satırlar yetmez. Her başarısızlığın ardından 2-3 süper yıldız, bir teknik adam klasik olmuştu. Ta ki şans yüzüne gülüp de ''Calciopoli'' patlayana kadar. Sonrasında tesadüfi de olsa bir istikrar yakalandı. Ardından Mourinho hamlesiyle de zirveye çıktı Inter. İşte o kötü yıllardan sonra bir ders alınması lazımdı. Başarının nasıl geldiğini anlamak için kahin olmaya gerek yok. Doğru teknik adamda ısrar ve kadroda istikrar.

Tüm bu yanlışlardan sonra şansının da yardımıyla doğruyu bulan Moratti ne yaptı şimdi, Gian Piero Gasperini'yi getirdi takımın başına. Vasat futbolculuk döneminden sonra Juventus alt yapısında başladı antrenörlüğe Gasperini. Tam 9 yıl çalıştı Torino'da. Oradan da ilk teknik adamlık deneyimi için Serie C takımı Crotone'ye geçti. 2003'te başına geçtiği Crotone'yi hemen Serie B'ye çıkardı, 2 sene bu ligde kalan takımından 2004-05 sezonunda önce kovuldu, sonra tekrar takımın başına getirildi. 2006'da ise adını duyurduğu Genoa'yla anlaştı. Orada da ilk sezonunda önemli bir işe imza atarak Kırmızı-Mavileri 19 yıl aradan sonra Serie A'ya çıkarttı. Diego Milito ve Thiago Motta gibi isimlerin yanı sıra 3-4-3 gibi çılgın bir formatla Çizmede adından söz ettirmeyi başardı Gasperini.

İlk sezonunda 10.luk yaşadı ki normaldi. Serie A'ya yeni çıkmış bir takım için. 2.sene 5.lik, Genoa'nın yıllardır hasret kaldığı bir dereceydi. Avrupa Ligi biletinin alınması kulüp açısından çok değerliydi. Ama bir sonraki sezon yine hayal kırıklığı ve 9.luk. Geçen sezona da kötü başlanmasının ardından Kasım ayında görevine son verildi Gasperini'nin. Halbuki başkan Enrico Preziosi, bizim Alex Ferguson'ımız olacak diyordu Gasperini için. Artık yaşlanmaya başlamış, 53 yaşında, kariyerindeki tek başarısı Serie A 5.liği olan bir teknik adamı Inter'in başına getirdi Moratti. Kumarın en büyüğünü oynadı. 16 yıllık dönemindeki 13.teknik adam oldu Gasperini. Futbolda büyük konuşmamak lazım. Sonuçta Inter'de inanılmaz bir oyuncu potansiyeli var ama Gasperini tercihinin mutlu sonla bitebileceğine hiç inanmıyorum açıkçası. Milan'ın Allegri tercihiyle alakası yoktur Gasperini'nin. Yani yükselen bir değer değildir. Genç değildir. O yüzden Inter'i 10 yıl önceki halinde görebiliriz bu sezondan başlayarak. Emre Belözoğlu'nun dediği gibi antrenmanlarda 45 kişi koşar ve her sene bir teknik adamın kellesi gider. Çünkü gerçek Moratti bu. Son 5 senedeki değil. Ondan öncesi. Tersi olursa da en fazla bana kapak olur:)

Hiç yorum yok: