7 Haziran 2011 Salı

Tarihte Bugün


Bugünden itibaren blogda yapabildiğim kadar hergün spor tarihinde bugün olanlara yer vermeye karar verdim. Çok geniş kapsamlı bir çalışma olmayacak bu. Sadece bulabildiklerimi yazacağım ve aslında daha çok tarihte bugün oynanan maçları kapsayacak. Çok iyi bir inceleme gerektiren bu çalışmayı aslında ''maç anıları'' sitesinden alacağım bilgilerle oluşturacağım. Bilmeyenlere tavsiyem çok güzel bir site ''maç anıları''. Bizim Lig TV'de arşiv çalışmasında çok başvurduğumuz bir site. Bende o yüzden hergün, tekrar söylüyorum elimden geldiğince, tarihte bugün oynanan maçları yada denk gelirsem spor olaylarını girmeye çalışacağım. Bazılarında belki de yaşadığım bir anıyı paylaşacağım. Amaç eskileri biraz daha anmak anlayacağınız. Güne ait eksik gördüğünüz şeyleri de yorumda yazarsanız onları da sizin adınızla gireceğim. Bakalım nasıl olacak.
1934 Dünya Kupası 3.lük maçı/Almanya-Avusturya: 3-2
1961-62 sezonu Milli Lig 39.Hafta/Beşiktaş-Galatasaray: 1-1
1971-72 sezonu Başbakanlık Finali/Eskişehirspor-Altay: 2-0
1974-75 sezonu Başbakanlık Finali/Galatasaray-Trabzonspor: 1-0
1978 Dünya Kupası Finalleri C Grubu/Brezilya-İspanya: 0-0
1970 Dünya Kupası Finalleri 3.grup/Brezilya-İngiltere: 1-0
2002 Dünya Kupası Finalleri F Grubu/Arjantin-İngiltere: 0-1
1986-87 sezonu 38.hafta/Diyarbakırspor-Trabzonspor: 1-4
1986-87 sezonu 38.hafta/Bursaspor-Beşiktaş: 0-2 (Beşiktaş'ın 2 golünü de Sinan Engin atmış)

1986-87 sezonu 38.hafta/Galatasaray-Eskişehirspor: 2-1 (ligin 31. haftasına gelindiğinde siyah-beyazlılar 2 puan farkla g.saray'ın önünde liderdi ve lig o hafta tarihî bir derbiye tanıklık edecekti. Beşiktaş ile Galatasaray ligin kaderini tayin edecek bu karşılaşmada karşı karşıya geleceklerdi. 3 mayıs'ta Beşiktaş'ın sahası onarımda olduğu için Fenerbahçe stadı'nda oynanan karşılaşmayı Galatasaray 2-0 kazanarak zirveye ortak oldu. Puanlar eşitti; ancak rakibine oranla 7 gollük averaja sahip kartal hâlâ liderdi. Galatasaray bir sonraki hafta Altay'ı Uğur Tütüneker'in golüyle 1-0 mağlup etti. Beşiktaş ise deplasmanda Gençlerbirliği'ne karşı Feyyaz'la güldü. 33. hafta Galatasaray Rizespor'a deplasmanda 2-0 yenilince Fenerbahçe'yi 4-0'la geçen Beşiktaş farkı tekrar 2 puana çıkardı. 34. hafta unutulmaz bir maça sahne oldu. Beşiktaş, Malatya deplasmanındaydı. Maçın 74. dakikasında Oktay'ın attığı golle sarı-kırmızılılar karşılaşmayı 1-0 kazandı. maçın 88. dakikasında kaleciyi çalımlayarak topu boş filelere gönderen Feyyaz'ın şutunu Malatyaspor'lu Bünyamin sakatlanma pahasına çizgiden çıkarmıştı. Bu karşılaşmadan sonra Galatasaray'lı yöneticilerin Malatyaspor'lu futbolculara ''Doğan'' marka araba verdikleri haberi uzun süre manşetleri meşgul etti. Aynı haftayı Galatasaray 2-1'lik Kocaelispor galibiyetiyle tamamlayarak puanları eşitledi. Ancak kartal hâlâ averajla liderdi. Ama beşiktaş için asıl büyük felaket bir hafta sonra evinde oynayacağı Denizlispor karşılaşmasında yaşanacaktı. Ali'nin attığı golle müsabakayı 1-0 önde götüren siyah-beyazlılar maçın 85. dakikasında Denizlispor'lu Erol'un frikik golüne engel olamayınca karşılaşma 1-1 sona erdi. Galatasaray ise Antalyaspor'u deplasmanda 3-1 mağlup etti. Ligin son haftasına bir puan önde lider giren Galatasaray sahasında ağırladığı Eskişehirspor'u Prekazi ve Muhammet'in golleriyle 2-1 mağlup etti. Sarı-kırmızılılar alman Jupp Derwall'in teknik patronluğunda 14 yıl aradan sonra şampiyonluğa ulaşıyordu. Bursa deplasmanında kazanan Beşiktaş'a ise bu galibiyet yetmedi. Kartal, lig sonunda 36 maçta 54 puan toplayan Galatasaray'ın ardından 53 puanla ikinci oldu.)

1995 Özel Maç/Türkiye-Kanada: 3-0 (Goller: Sergen, Ogün, Ertuğrul)Bu maçta Sergen'in golü tek kelimeyle anormaldir. Gelişine inanılmaz bir vole gol.
2001 Konfederasyon Kupası yarı finali/Fransa-Brezilya: 2-1
2003 yılı/Avrupa Şampiyonası Elemeleri/Slovakya-Türkiye: 0-1 (Gol: Nihat Kahveci)
2008 Avrupa Şampiyonası Finalleri/Portekiz-İngiltere: 2-0 (Kim tahmin ederdi ki bu mağlubiyetten sonra muhteşem bir turnuva geçireceğimizi.)
1978 NBA Finali/Washington Bullets-Seattle SuperSonics: 4-3 (Washington NBA'in 32.şampiyonu)
1993 Drazen Petrovic'in ölümü/Dünya basketbolunun efsane isimlerinden Drazen Petrovic kariyerinin zirvesindeyken ve henüz 28 yaşında Almanya'da bir otobanda geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

Hiç yorum yok: