21 Temmuz 2011 Perşembe

1958 Dünya Kupası'nda Arjantin


Arjantin, evinde düzenlediği Copa America'da elenerek hayal kırıklığı yarattı ama bu ne ilk ne de son olacak. Ne takımlar elendi Dünya Kupası'ndan Avrupa Şampiyonası'ndan. Ne şoklar yaşandı. Ara ara yazacağım blogda milli takımların büyük turnuvalara şok vedalarını. Aslında 4-5 tanesini yazdım ama parça parça verelim ki çok uzun olmasın. İşte ilki, madem moda Arjantin dedik, Tangocuların 1958 Dünya Kupası'nda evlerine erken dönüşlerini anlatıyor...
***
En son 1934 Dünya Kupası’na katıldıktan sonraki 3 şampiyonada yer almayan Arjantin İsveç’teki turnuvaya gelirken favoriler arasında gösteriliyordu. En azından taraftarları açısından öyleydi. Grubun açılış maçında son şampiyon Almanya’ya 3-1 mağlup olmak bile morallerini bozmamıştı. Sonraki maçta Kuzey İrlanda’yı aynı skorla mağlup ettiler ve Çek Cumhuriyeti’ni yenip bir üst tura çıkmayı bekliyorlardı. Ancak Dünya Kupalarının en beklenmedik sonuçlarından biriyle karşılaştılar ve Çeklere 6-1 mağlup olarak herkesi şoke ettiler. Bu skorla grubu -5 averajla sonuncu bitiren Arjantin’de halk çılgına döndü.
Federasyon binası ve başkanın evi taşlandı. Arjantin kafilesi ülkedeki tepkiden korktuğu için önce Uruguay’a geçti. Montevideo'dan sonra Buenos Aires’e gitmeye zor ikna oldular. Buraya da ancak Hava Kuvvetlerinin desteğiyle gelebildiler. Alandan çıkışları ise müthiş bir koruma ordusu ve polis yardımıyla oldu. Böyle bir farklı mağlubiyeti 51 yıl sonra Maradona da yaşattı teknik direktörlüğüyle ama elemelerde Bolivya’ya 6-1 mağlup olmak taraftarı bu kadar öfkelendirmedi.

Hiç yorum yok: