11 Temmuz 2011 Pazartesi

Federasyon Haklı Beyler


Bazen sıcağı sıcağına olayları değerlendirmemek, biraz geri plana çekilip izlemek iyidir. 1 haftalık kasırgada da tercihim bu yönde oldu benim. Çünkü ilk haberlerden sonra saatler geçtikçe, günler ilerledikçe bakış açısının değişebileceğinin gayet net farkındaydım. Olayı ilk duyduğumda bir şok yaşadım herkes gibi. Ülkemizde daha önce böyle büyük bir dosya oluşturulmamıştı sonuçta. Ne kadar ileri gidebilecekler diye sordum kendime. İlk günden bugüne basında bin bir tane haber ve yorum yer aldı ama Federasyon doğru bir karar vererek yargı sürecini izleme kararı aldı. İddianame elime gelmeden şu an için bir karar veremem dedi. Bence çok yerinde bir hareketti. Neden mi?
***
Şimdi diyeceksiniz ki, Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Mecnun Odyakmaz, Bülent Uygun, Ümit Karan gibi isimler içeride, daha ne olabilir. Bu kadar önemli adamların içeride olmasından dolayı bir suçun işlenmiş olması lazım diyorsunuz ama sonuçta futbol federasyonuna intikal etmiş bir dosya yok. Herkesin olabileceği gibi benim de, olayların boyutunun nereye varabileceği hakkında bir sürü teorim var ve anlatsam hepsi mantıklı şeyler ama şu an için topa giremiyorum maalesef. Topa girsem yarın içeri alabilirler beni, ne biliyorsun diye:) Ancak şu an sadece futbol federasyonunun neden böyle bir karar verdiğini söyleyebilirim.
***
Mehmet Ali Aydınlar’ın bugün yapılan toplantıdan hemen sonra böyle bir karar vermesini çoğu kimse beklemiyordu aslında. En azından kararın açıklanması çarşambayı bulur görüşü hakimdi. Ama sabah saatlerinde başlayan 2.göz altı dalgası, federasyonun da karar vermesini kolaylaştırdı bir anlamda. Bugün federasyon sırf son 1 haftada basına sızan haberlere göre Fenerbahçe masumdur dese Trabzon camiası doğal olarak ayağa kalkacaktı. Ne oluyor diye. Tam tersi Fenerbahçe eldeki bulgulara göre küme düşürülmüştür dese bu kez de Fenerbahçeliler ayağa kalkacaktı. Hangi delile göre bu kararı alıyorsun diye.
***
Herkesin ya unuttuğu ya da işine gelmediği bir durum var. Savcı, henüz mahkemeye sunacağı iddianameyi hazırlamamış. Mahkemeye sunmadığı için de basına sızdıramaz, federasyonla paylaşamaz. Mehmet Ali Aydınlar yönetimi de elinde bir şey olmadan Fenerbahçe’yi düşüremez. Sırf başkan ve yöneticiler hapse atılıp, tutuklu yargılanacaklar diye dünyanın hiçbir yerinde bir takım küme düşürülemez.
***
Federasyonun bu kararı alması için elinde kesin kanıt olması lazım. Keşke bu mahkeme işleri 2-3 günde belli olsa da bu tip bir sürece ihtiyaç duyulmasa ama maalesef sistem böyle. Savcılığın yürüttüğü soruşturma bu noktadayken federasyonun kucağında bir bomba duruyordu. İki ucu b…. değnek aslında. Sabah Trabzon cephesinde de gözaltılar olunca federasyon tek top oynayarak attı kucağındaki bombayı tekrar savcılığa. Yani şu an için yapılabilecek tek şeyi yaptı.
***
Şimdi uzun bir süreç var önümüzde. İddianame oluşturulana kadar-ki şimdi bugün için Trabzon’u da kapsadı-birçok teori atılacak ortaya. Ama bir şeyin unutulmaması gerekir ki şu an gözaltında ve hapiste olan herkes hala masumdur. Hakim son sözünü söylememiştir. Birçok dava vardır ki suçlu gibi gözüken sanıklar mahkeme sonucunda aklanarak çıkmıştır duruşma salonundan. Bunların hepsi hukuk sürecidir. O yüzden de futbol federasyonu bugün için verebileceği en iyi kararı vermiştir. Sonraki dönemde mahkeme tarafından suçlu yada suçsuz kararı çıkması durumunda olayın diğer boyutu konuşulabilir ama bugün bir karara varmanın imkanı yok. Hiç kimse de çıkıp federasyonun yüreği yok demesin. Bugün elde savcılık tarafından verilen hiçbir delili olmayan herhangi bir federasyon başkanı, çıkıp bir takımın geleceği hakkında karar veremez. Sonuçta toplarsak; ''Federasyon Haklı Beyler''.
Not: Bu arada Telegol programında telefonla bağlanan Mehmet Ali Aydınlar'ın "Kurumlarla kisileri ayirmak lazim. Bu islere karisanlara en agir cezalar verilecek. Kimsenin şüphesi olmasin. Kişilerin yaptiklari kurumlara mal edilemez." cümlesine hiçbir şekilde anlam veremedim. Bu çok saçma bir düşünce tarzı. Mesela Aziz Yıldırım yada başka bir kulüp yöneticisi bu olaylara karışmışsa bu aynı şekilde kulübünü de kapsar. Sadece o yöneticiyi suçlayıp, kulübü aklayamazsınız. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu da yok.

3 yorum:

Tanıl Bora dedi ki...

ya şansal büyükağa ve rıdvan dilmen nerelerde gören varsa bir zahmet haber versin.. o değerli yorumlarını bekliyorum ikisinin de....

Adsız dedi ki...

dun aksam tff baskaninin aciklamalari ile bu yazi bosa cikmistir. cunku anlasilmistir ki, iddianamede hazir olsa, fb yine de ceza almayacaktir. aziz bunu kendi yapmistir, yapilanla da fb degil aziz sampiyon olmustur.

birde, biz ne guzel sike, tesvik takiliyorduk, nerden cikti bu emniyet, savci durumu var tff ve klup baskanlarinda.

Gemici Düğümü dedi ki...

Şampiyonlar ligine takım gönderilmemesi ve tüm liglerin başlamasının ertelenmesi için yeterince geçerli koşullar oluşmuş durumda. Federasyon bunu da mı yapamazdı sizce?