3 Temmuz 2011 Pazar

Moyes Bir Kez Daha Şapkadan Tavşan Çıkarabilecek Mi?

2004 - 2005 sezonunda elde edilen 4.lük sonrası David Moyes, ''Sezon başında dipten yukarılara doğru çıkabilir miyiz diye düşünürken bir anda kendimizi Şampiyonlar Ligi'nde bulduk.'' demiş ve takımından bu performansı beklemediğini dile getirmişti. Everton'da müthiş bir istikrar sağlayan ve başkan Bill Kenwright da dahil takımda en önemli isim haline gelen David Moyes o sezonun ardından da yine başarılı sayılabilecek bir grafik çizdi.

Geçtiğimiz sezon Premier Lig'e kötü başlayan ve haftalar ilerledikçe toparlanan bir Everton izledi futbolseverler. Bu alışıldık tablo öncesinde transfer dönemini fazlasıyla sessiz geçirmişti Everton. Zaten sezonun ilk maçı olan Blackburn Rovers karşılaşmasında da geçtiğimiz sezon forma giyen oyunculardan oluşan bir 11 sahada yer aldı. İnişli çıkışlı bir grafik çizen Merseyside ekibi sezonu 7. sırada bitirirken çok da kötü bir performans ortaya koymadı. Leeds United'tan büyük umutlarla alınan Jermaine Beckford çok kötü bir başlangıç yaparak beklentileri karşılayamasa da sezonu 8 golle tamamladı ve Tim Cahill'le birlikte takımın gol yükünü sırtladı. Fransız yıldız Louis Saha ise hayal kırıklığı yarattığı sezonu 7 golle tamamlarken, bu gollerin 4'ü Blackpool maçında geldi. Artık her sezon ilk 5'i zorlaması beklenen Everton için bu tabloya bakınca gelecek sezonun daha zorlu geçeceğini söylemek yanlış olmaz. Manchester United, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Manchester City gibi güçlü kulüplerin arasından sıyrılmak bile artık başlı başına bir mucize. Üstelik mavilerin bu sezon için pek fazla transfer yapması da beklenmiyor. Maddi açıdan zor günler yaşayan kulüpte İskoç menajer takviye isterken takımın satılması da gündemde. Ancak başkan Bill Kenwright, Everton'ı çok sevdiğini ve takımı güvenmediği herhangi birine teslim edemeyeceğini ısrarla söylüyor.

Geçtiğimiz sezon bazı maçlarda oynanan iyi futbola rağmen alınan kötü sonuçlar sonrası David Moyes bir itirafta bulunmuş ve bir golcü almaları gerektiğini açıklamıştı. Senelerdir takımda bulunan ama katkıları sınırlı olan Vaughan ve Anichebe gibi isimlerden de yararlanamayan Moyes, Beckford'tan da yeterli verimi alamamış ve bu özellikle gol yollarında büyük bir sıkıntı yaratmıştı. Şu an henüz bir transfere imza atmayan Everton için bu sorun hala devam ediyor. Geçtiğimiz sezonu kötü geçiren Louis Saha ve son haftalara doğru toparlanan Jermaine Beckford elde kalan iki hücum oyuncusu. Hatırı sayılır bir miktara Norwich City'e giden Vaughan artık bu rotasyonda bir seçenek değil. Sezonun ikinci yarısını Leicester City'de geçiren Yakubu'nun da artık takımda yer alması beklenmiyor. Son 5 sezonda sadece 6 gol atan Anichebe de bir başka bal yapmayan arı. Tüm bu oyuncuların dışında ise o bölgede kullanılabilecek 2 isim daha var. Bunlardan biri geçtiğimiz günlerde Moyes'dan daha fazla forma isteyen Magaye Gueye. Strasbourg'tan alınan 1990'lı oyuncu geçtiğimiz sezon pek fazla şans bulamazken bu yıl zorunluluktan dolayı daha fazla süre alabilir. Diğer oyuncu ise 1.91'lik bir başka genç Yunan Apostolos Vellios.

Sakatlık yönünden üst üste şanssız sezonlar geçiren Liverpool ekibinde her sezon birileri sazı eline alıyor. Takımın ruhu Tim Cahill'ın bu sezon beklenenden uzak performansında sahne alan isim Leon Osman olmuştu. Belki de kariyerinin en iyi sezonunu yaşayan oyuncu Everton'ın sezonu üst sıralarda tamamlamasında da büyük rol oynadı. Geçtiğimiz günlerde takımdan ayrılmak istediğini açıklayan Fas asıllı Belçikalı Fellaini'nin yanı sıra Rodwell, Nevillle, Arteta, Heitinga, Cahill gibi orta sahada görev yapan ismlerin olması mavilerin bu bölgede sıkıntı yaşamayacağını gösteriyor. Hatta Fellaini'nin yüksek bir bedelle satılması bile takım için iyi bir tercih olabilir. Ama gidişiyle takımı derinden etkileyecek çok önemli bir isim var Everton'da; sezonu 5 gol 11 asistle tamamlayan Leighton Baines.

Tim Cahill dahil her oyuncunun bir alternatifinin olduğu takımda yeri dolmayacak tek isim İngiliz sol bek. Devre arasında satılmayan oyuncunun bu transfer döneminde takımdan ayrılması sürpriz olmaz. Hatta Everton'da oynamasına rağmen Liverpollu olduğu bilinen
oyuncu şehrin diğer takımına geçiş yapabilir. Savunmanın göbeğinde de küçük bir sorun göze çarpıyor. Phil Jagielka ve Sylvain Distin bu bölgedeki ilk tercihler. Bu iki isme alternatif ise hırçın oyuncu Heitinga. Bu üç oyuncunun dışında ise Everton'ın savunmanın göbeğine bir takviye yapması şart. Çünkü geçtiğimiz sezon zorunluluktan o bölgede görev yapan Hibbert'la oldukça sıkıntı yaşayan maviler Yobo'yu da büyük bir ihtimalle Fenerbahçe'ye gönderecek.

Jack Rodwell gibi takıma kazandırılan bir başka genç yetenek Seamus Coleman gelecek sezonda da çok şey beklenen isimlerden biri. Hem savunmanın hem de orta alanın sağında görev yapan oyuncu takım için artık önemli bir isim haline geldi. Takıma direkt oynayacak birilerinin katılması da şu tabloda zor gözüküyor. Bu nedenle Moyes elindeki genç yetenekleri kullanıp, geçtiğimiz sezona benzer bir takım izletebilir bizlere. Ancak Fellaini ve Baines gibi iki önemli oyuncunun satışından gelecek para da takımdaki dengeleri bir anda değiştirebilir. Yine de bu tablo içinde takımın Premier Ligi ilk 8 içinde tamamlaması alışılan ama başarılı bir sonuç olur. Daha yukarısı içinse Moyes'un 2004-2005 sezonunda olduğu gibi şapkadan tavşan çıkarmaktan fazlasını yapması gerekiyor...

Hiç yorum yok: