26 Temmuz 2011 Salı

Korkuyorum...


Federasyon açıkladı kararını 9 Eylül diye. 10 gün sonra başlayacak takvim 34 gün daha attı. Avrupa’da en son başlayacak lig olacağız bu sezon. Daha ortada hiçbir şey yok. Kim suçlu kim suçsuz hala bilinmiyor. Sadece tarih var: 9 Eylül. Diyelim ki X takımın küme düşürülmesine karar verildi. Daha bunun tahkimi var, CAS’ı var. Çok uzun bir süreç bizi bekliyor. Diyelim ki hiçbir takımı düşürmedin, ligin başlangıcı yine garip olacak. Fenerbahçe, 5 Ağustos’a kadar futbolcularına izin vermiş. Futbolcunun sezon öncesi hazırlıkları saçma sapan bir hal alıyor. Önce yükleme yapıyorsun, sonra taktik çalışıyorsun, hazırlık maçlarına çıkıyorsun ve hadi tatile diyorsun. Nasıl olacak böyle bilemiyorum. Bu sene her şekilde tüm takımlar kafa olarak bitti bu kararla. Futbolseverlerin tadı kaçtı. Yayıncı kuruluşun zararını söylemeye gerek yok. Tam bir belirsizlik.

Kural kitapçığında süper lig 18 takımla oynanır yazıyor bu arada. Diyelim ki 5 takım düşürdün. Bu sene sonunda düşen 3 takım geri dönüyor. Geçen sene play-off finalini oynayan takım geri geliyor. Bir takım daha bulman lazım 18’i tamamlaman için. Yada kural değişikliği yapacaksın, eksik takımla oynayacaksın. Off çok karışık. Daha neler olacak kestirmek çok zor. İşin bu kadar uzamasının kimseye faydası olmayacak. Olası düşen takımların taraftarı nasıl kabullenecek bu durumu. Bank Asya’daki maçlarında olay çıkacak mı? Düşen takımın sakin olan taraftar profili tersine dönecek mi? Yada tam tersi olacak mı?

İşi çok ama çok zor federasyonun. Öyle deliller koyulmalı ki ortaya, düşen takımın taraftarı “şeriatın kestiği parmak acımaz” demeli. Zaten daha şimdiden kabullenemiyor kimse. Şike yaptıysak bile benden öncekiler ne olacak diyor. Piyango bana mı çıktı diye soruyor. Trafikte emniyet şeridinden 100 kişi geçiyor, sen 101.olarak cezayı yiyorsun, nasıl hissedersin: berbat. Bu olayda böyle işte. Bu ülkede kimse temiz olduğunu iddia edemez. Bu ülkede bu veya bundan önceki sezonlarda illa ki şike yapıldı. Yapmadım diyen takım beni inandıramaz. O yüzden kanun yeni çıktı, o yüzden de siz yandınız, yapacak bir şey yok cümlesini kimseye anlatamazsınız. Yani çok sıkıntılı bir süreç geliyor.

Bundan önce yaşananlar hikaye olabilir bu yeni süreçte. Türk Futbolu kalite ve ekonomi olarak bir yere gelmişti. Kirliydi belki ama yine de bir seviyedeydi. Şimdi bir reset yiyecek. Hiçbir ülkede yapılmayanı yapıyoruz şu an. Büyük bir ligde bu şekilde bir şike soruşturması yaşanmadı şimdiye kadar. Sanmayın sakın İspanya’da, İngiltere’de, Almanya’da İtalya’da şike yapılmadı diye. O büyüklük timsali UEFA anlatsın bana Ovrebo’yu ve diğerlerini. Onlar daha Chelsea-Barcelona yarı finalinin hesabını veremez. Ama biz hesap sormaya karar verdik ülke olarak. Çok büyük bir yükün altına girdik. Artık hiçbir şey eskisi gibi olamayacak, ortada konuşulan cezalar olursa. O yüzden korkuyorum Türk Futbolunun geleceği için, çok korkuyorum.

Hiç yorum yok: