5 Ağustos 2011 Cuma

Dünyanın En Büyük Derbileri #1: AS Roma - Lazio


Dünyanın en büyük derbisi bana göre, hatta dünyadaki çoğu futbolsevere göre: Roma-Lazio. Bu iki takımın mücadelesi futbolla ilgili değil sadece. Roma ile Lazio aynı şehrin takımı. Aynı şehrin takımı olmalarının getirdiği kinden başka bir sürü nedeni var bu çekişmenin: siyaset, toplum yapısı, felsefe, ekonomi, coğrafya... Şimdi bu nedenleri tek tek inceleyeceğiz.

Roma ile Lazio arasındaki ilk çekişme coğrafi bakımdan kaynaklanıyor. Lazio, Roma'dan tam 27 sene önce(1900) kurulmasına karşın adını "Roma" değil de, Lazio olarak çıkartmış futbol dünyasına. Roma ise 1927'de kurulup şehrin ismini almış. Roma, diğer dünya başkentlerine göre daha küçük çapta bir şehirdir. Ve bu şehirde Laziolu'dan çok Roma taraftarı olduğu aşikardır en nihayetinde.

Roma ile Lazio'yu birbirinden ayıran en önemli faktörlerden birisi ise toplum yapısı ve siyaset. Roma, daha çok halk ile göçmenlerin taraftarlığını oluşturduğu bir takımdır ve okumuş, öğrenci sınıfından kişilere sahiptir. Laziolular ise işçi sınıfı ve fabrika çalışanları tabakasından oluşur. Romalı taraftarlar kısmen siyasetten uzak kalmışlardır ve maçlarda takımları dışında bir kesime tezahürat veya tribün hareketi yapmaktan kaçınımaya çalışırlar. Ancak Laziolular, sağcılığın getirdiği duyguları tribünde de gösterirmişlerdir. Açtıkları bayraklar, attıkları sloganlar, ırkçı tavırda olmaları vs. gibi özellikle bu durumu açıkça belli eder. Fakat günümüzde iki takım taraftarı da aynı derecede siyasi ve futbolla ilgili sloganlar atmaktadırlar...


Lazio taraftarının ırkçı tepkisini anlatan en güzel örnek ise geçtiğimiz yıllarda olmuştur. Uzun yıllardır taraftarının ırkçılara tepki göstermesinden dolayı siyahi oyuncu transfer etmeyen Lazio, Cesar adlı siyahi oyuncuyu transfer ettiğinde Lazio taraftarı çıldırmıştır ve Cesar'ın evine bomba koymuştur. Bu olay bile, Lazio taraftarının ırkçı duygularının ne seviyede olduğunu belli eder hep.

Bu iki takım arasındaki asıl kin ve öfke 1979 yılında başlamıştır. 1979 yılında oynanan bir Roma-Lazio maçında, Roma tribünlerinden atılan bir meşale Lazio taraftarı Vincenzo Papparelli'nin suratına gelir ve taraftar orada hayatını kaybeder. O maçın sonunda çıkan akıl almaz olaylar, bugüne kadar her maçta devam etmektedir. 2001 yılında ise bir gösteri sırasında Roma taraftarının öldürülmesi, Romalı taraftarların Laziolular'a ve İtalyan polisine kinini kat be kat arttırır.

O günden bugüne, herhangi bir takımın taraftarı polisle kavga ettiği zaman, diğer takım taraftarları da o grupla yan yana gelerek polise saldırır. Bu da bu derbinin ayrı bir özelliği işte, ki takımın temsilcileri de polisten hiç hoşlanmaz.

İtalyan futbolunda bandiera diye bir terim vardır. Takımın bayrak adamı olmak demektir bu. Roma tarafı için söylemeye gerek bile yok zaten bu ismi: Francesco Totti. Laziolular ise Paolo Di Canio'yu çok benimsemişlerdir ve Lazio tarafının bandiera'sı da Di Canio'dur. Di Canio, sevinç gösterilerinde faşist hareketi yapmasıyla meşhurdur genellikle. Totti de sevindiği zaman Lazio taraftarına bulaşmadan duramaz.

Roma taraftarı; bir maçta Lazio taraftarına atıfta bulunarak, İtalya'nın bütün büyük kulüplerinde forma giyen Di Canio için pankart hazırlamışlardı: "Bu mu sizin bayrak adamınız?"


Ne kadar Lazio taraftarının sağcı kesimdem olduğunu söylesek de, günümüz zamanına doğru iki takımın taraftarı da ülkenin yapısından dolayı aynı siyasi görüşte birleşmişlerdir. Yani anlatmaya çalıştığım şey; Roma-Lazio derbisi eski zamanlarda sol-sağ çekişmesi iken, şimdi sadece Roma-Lazio çekişmesine dönmüştür. Çünkü dünya futbolunda adını duyuran "Ultras" terimi, çok anlam ifade eden ve içerisinde çok siyaset barındıran bir topluluktur. İki kulüp taraftarı da bu gruplar eşliğinde tribünlerde yerini alır.

Roma ile Lazio taraftarının daha birçok nedenini anlatabiliriz aralarında kin yaratan. Özellikle siyaset konusu çok derindir bu iki takım taraftarları adına. Ama şöyle bir gerçek vardır: Roma ve Lazio taraftarları gerçek taraftarlardır. Ultras sisteminin getirdiği duygularla takımlarını ölesiye desteklerler. İnanılmaz fazla sayıyla deplasmanlara giderler, endüstriyel futbola tepkilidirler her zaman, kavga etmek için her türlü sebep bulurlar. Yani Roma ile Lazio arasındaki kin ve kavga hiç bitmez.

İşte yukarıda sadece bir bölümünü anlattığım nedenlerden dolayı Roma-Lazio derbisi çok büyük bir derbidir. Bu derbiyi güzel kılan, kelime olarak güzel kılan fotoğraflarla noktalıyoruz yazımızı..

http://blog.timesunion.com/soccer/files/2008/11/roma_lazio_tribute.jpg
http://img.dailymail.co.uk/i/pix/2007/04_01/RomePoliceAP_468x307.jpg

Hiç yorum yok: