1 Ağustos 2011 Pazartesi

Yıldız Rehberi #1: Thiago Alcântara



Barcelona deyince aklımıza futbol gelir. Futboldan sonra da yetenek, uzay futbolu, futbolun güzelliği, altyapı gibi bir sürü terim gelir...

Barcelona'nın dünya futboluna kazandırdığı isimleri say say bitiremeyiz. Katalanların dünyaca ünlü 'La Masia'sı, dünya futboluna sayısız yetenek kazandırmaya devam ediyor.

Mikel Arteta, Sergio Busquets, Jordi Cruyff, Giovani dos Santos, Cesc Fabregas, Josep Guardiola, Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Bojan Krkic, Lionel Messi, Gerard Pique, Carles Puyol, Pepe Reina, Victor Valdes ve daha nicesi. Barcelona'nın ünlü altyapısı, dünya futboluna böyle büyük isimler katmış durumda işte.

Şimdi de bu 'uzaylı' lakaplı oyuncuların kervanına bir isim daha katılmış durumda: Thiago Alcântara. İşte karşınızda Barcelona'nın son yıldız adayı...

Barcelona'nın 10 kişiyle yaptığı pas trafiğini, adeta bir çark gibi işleyen o üçgenleşmiş organizasyonlarını, 10 kişi arasından 3 pasla ceza sahasına girmelerini bilmeyen futbol sevdalısı yoktur. Barcelona'ya 'baba' lakabını takarsa, o baba şimdi kucağına 'yeni bebeğini' almış oluyor desek yalan olmaz herhalde...

Thiago, 1991 yılında İtalya'nın Bari kentinde dünyaya geldi. Ancak daha sonra İspanya'da büyüdüğü ve yetiştiği için İspanyol vatandaşı oldu ve İspanya milli takımını tercih etti. Babası ise Brezilyalı olan Thiago, daha 5 yaşında Flamengo'nun altyapısından futbola başladı.

Flamengo'dan 5 seneliğine Ureca takımına giden Thiago, daha sonra tekrar futbola başladığı yer olan Flamengo'ya geri döndü. Ancak Flamengo, bu yeni yıldız adayını sadece 14 yaşına kadar elinde tutabildi ve Barcelona onu 14 yaşında 'La Masia'ya kazandırdı.

Thiago'nun yetenek ve teknik özelliklerinden bahsetmeden önce kısaca istatistiklerine bakalım. Thiago Alcântara, Barcelona'daki ilk maçına 17 Mayıs 2009 tarihinde Mallorca karşısında çıktı. Bu maçta 63. dakikada Eidur Godjohnsen'in yerine oyuna giren Thiago, 'uzay takımı'na ilk adımını atmış oldu. Thiago ilk golünü ise, 20 Şubat 2010 yılında Racing Santander'e karşı 76. dakikada attı.

Thiago'nun yetenek kısmına gelecek olursak. Dünya basınında Barcelona'nın yeni Xavi'si olarak adlandırılıyor. Ancak doğruyu söylemek gerekirse, Xavi'ye göre bir hayli yetenekli. Ayakları muazzam derecede kıvrak ve hızlı. Bu yeteneğine beyninde gerçekleştirdiği hızlı kararları da ekleyince, pas ve topla oynama oranı haliyle tavan yapıyor.

Orta sahanın ortasında görev yapıyor Thiago. Ancak bölgesel olarak gole ne kadar uzak olsa da, teknik ve mental açıdan da gole bir o kadar yakın. Topu her ayağına aldığında ileriyi düşünüyor ve kimseyi takmadan kaleye yönelmeye çalışıyor. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Audi Cup'ta attığı goller de bunun göstergesi zaten.

Barcelona gibi bir takımda kolay kolay forma şansı bulmak çok zordur. Uzun süren uğraşlar sonucunda alınan Javier Mascherano bile adam akıllı 4-5 maça çıkmamıştır Nou Camp çimlerinde. Ancak Thiago'nun yeteneği ve istikrarı, daha 19 yaşına yeni basmasına rağmen Barcelona'da ilk 11 şansı bulmasına yol açacak gibi görünüyor.

Barcelona'nın altyapısı dünya futboluna daha ne türlü yetenekler kazandırır bilinmez, ama Thiago Alcântara gelecek 10 yılda futbol dünyasına ismini altın harflerle kazıyacak gibi...

Hiç yorum yok: