18 Mart 2012 Pazar

Aykut Kocaman


Derbi yazısında alamadım hızımı buradan devam edelim. Bir öncekinde yazdıklarım Fenerbahçe, Galatasaray'ı nasıl yenemez serzenişi değildi. Umurumda da değil Fenerbahçe, Galatasaray'ı yensin, yenemesin. Ben Beşiktaşlıyım. Carvalhal için yazdıklarımın bir devamıdır aslında bu yazı. Nasıl Portekizli sırf çok iyi insan olduğu Beşiktaş'ın başında olmaması gerekiyorsa Aykut Kocaman da şike davasında ki duruşu nedeniyle başarılı değildir Fenerbahçe'de. İşte benim çıldırdığım ülkemizde ki futbola bu bakış açısı.

Aykut Kocaman, geçen sezon göreve geldiğinden bu yana Fenerbahçe'yi nereden nereye getirdi. Futbol olarak ileriye götürdü mü? Hayır. Geçen sezon şampiyon olunduğunda 2.yarı müthiş bir performans sergilendi ama Galatasaray ve Beşiktaş'ın esamesinin okunmadığı bir yarıştı. Ligde kalma savaşının olmadığı bir ortamda oynandı. 2 takımın at başı gittiği bir sezonda çelme takılma ihtimalinin fazla olduğu bir lig yarışı değildi. Her şeye rağmen kazanılan bir şampiyonluk var. Kazanan da her zaman haklıdır diyelim hadi.

Yazın bir şike davası oldu. Fenerbahçe'nin başkanı, yöneticileri içeri girdi. Yeni transferi Emenike sahaya çıkmadan gitti. Lugano, Andre Santos ve Niang gitti. Kabul bunlar önemli isimlerdi ama geriye kalan takımda öyle vasat bir kadro değildi. Bienvenu transfer edildi mesela anlamsız bir şekilde. Sanki hiç başka adam yokmuş gibi. Dia transferinden sonra Aykut Hoca'nın 2.karavanasıydı. Ziegler geldi, ortalamanın biraz üstünde bir isimdi, iş gördü. Serdar geldi, bir Lugano değildi ama fena da değildi. Galatasaray'da Semih'in sezon boyunca oynadığını unutmayalım. Stoch bu sezon sanki yeni transfer gibiydi. Başka bir adam alsan, bu kadar katkı sağlamayabilirdi. Şöyle bir baktığında iyi sayılabilecek bir kadrosu vardı Fenerbahçe'nin. Geçen seneki şampiyon 11'den 8'i iyi kötü sahadaydı. Yani performansın bu kadar düşmesinin açıklaması o kadar kolay değil.

Sadece yaşanan şike davasına bağlayıp bu sezon olmadı işte diyemezsin. Sadece şike davasında iyi bir duruş sergiledi diye Aykut Kocaman çok iyi teknik direktör diyemezsin. Kusura bakmayın Fenerbahçe'de yıldız olmuş, efsane olmuş herhangi bir isim de şike davası süresince başka türlü davranmazdı. Şike davasında süreci iyi yönetti Aykut Hoca ama saha içinde çok kötüydü. Yani asıl iyi olması, taraftarı asıl mutlu etmesi gereken yerde.

Bu sezon birçok maçta akıl almaz hatalar yaptı. Alex'i daha önce birçok maçta ileride tek başına bırakmıştı ve hemen hepsinde sonuç kötü oldu. Bugün de aynı saçmalığı yaptı sonuç yine hüsran. Sanki Fenerbahçe'yi değil de hala Ankaraspor'u çalıştırıyor Aykut Hoca. Acemice oyuncu değişiklikleri yapıyor ve daha önce yaptığı bu hatalardan ders almayıp aynı hatayı yine yapıyor, vazgeçmiyor. Ancak kibirli hocalar yapar böyle hataları. Kariyerinde başardıkları yüzünden bu hale gelir. Aykut Hoca ne yapmış da böyle bir hatanın içine düşüyor. Geçen sene de yaptı bu hataları. Geçen sene de saçmaladı ama hem şansı yanındaydı hem de oyuncular anormal özverili oynayarak hocalarının acemiliğini gizlediler. Ancak bu sezon takke düştü. Bir teknik direktör olarak kalitesini göstermesi gereken zamanda çok acemice hatalar yaptı. Fenerbahçe'yi 2.sezonunun sonuna doğru bir adım ileriye götüremediği gibi gerileme sürecine soktu.

Beşiktaş'ta Carvalhal'ı nasıl acemiliği yüzünden eleştiriyorsam Aykut Hoca'yı da aynı şekilde eleştiririm. Kusura bakmasın ama hala bir Anadolu takımı hocasıdır Aykut Kocaman. Fenerbahçe'yi hiçbir şekilde ileriye götüremez. Beşiktaş'ta Rıza Çalımbay, Carvalhal nasıl ileriye götüremediyse Aykut Hoca da götüremez. Tayfur Havutçu olsaydı Beşiktaş'ın başında o da götüremezdi. Büyük takım teknik direktörlüğü farklı bir olay. Her baba yiğidin harcı değil. O yüzden bu isimler hiçbir zaman büyük takımda başarılı olamaz. O yüzden Fatih Terim bu ülkenin en büyük teknik direktörü. Kaybetmeyi hiç bir zaman kabullenmediği için, beraberliği iyi sonuç olarak görmediği için. İşte bu yüzden Mustafa Denizli ülkenin en büyük teknik direktörlerinden. Sapla samanı ayıralım artık birbirinden. Yoksa futbolumuzda ki gerileme jet hızıyla devam edecek maalesef.

Hiç yorum yok: