9 Temmuz 2012 Pazartesi

Neden Hamit Altıntop - Takım Elbiseli Rekabet

Dünyada yaz sezonlarının bu kadar sevildiği başka bir ülke yoktur. Çoğumuz sporsever değil renksever veya takımsever olduğumuz için haftada 1 bilemedin 2 maçta heyecanlanmak yerine her gün, her saat hatta bugünlerde her " new tweet " ile heyecanlanmak bizlere daha cazip geliyor. Çünkü çoğu zaman takımlarımızın transfer döneminde transfer ettikleri oyuncular ile akıllarımızda oynanan futbol bir türlü sahaya yansımıyor ve biz  en büyük teknik adamlar oluyoruz zihnimizde. Bu iki nedenden transfer dönemi, sonu gelmesin diye okunmayan roman gibi ülkemizde. Takımlar arası rekabet bu dönemde daha kızgın, taraftarlar arası laf sokmalar daha yaygın ve spor yorumcuları arasındaki yarış daha canlı. Onlar bile kendi takımları yıldız oyuncu kadrolarına kattıkları zaman daha bir şevkle yazıyorlar yazılarını, taraftar nasıl refleks vermesin... İşte bugünlerde yıllardır gördüğümüz bir filmin Episode Bilmem Kaçı çıktı : Galatasaray - Fenerbahçe transfer rekabeti...
Milenyumda  Ariel Ortega, Pierre Van Hoijdoonk, Miroslav Stoch için bir benzeri yaşanmıştı ama hiçbiri bu bölüm kadar anlam yüklü ve duygusal geçmişti. Hamit Altıntop kariyeri, kalitesi ve ismi ile son yılların en fark yaratacak transferi olabilir. 


Peki neden ?


Gelişi çok şey değiştirecek. Hamit Altıntop ( Messi ile )


Fenerbahçe açısında incelemeye başlayalım:

Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Hasan Ali Kaldırım, Mehmet Topal ve bir stoper ( Egemen,Bekir,Serdar) ile 5 as Türk oyuncu var Aykut Kocaman'ın elinde. Christian, Sow ve Kuyt'u da banko yabancılar olarak sayarsak takımın 8 ismi netleşiyor. Geriye kalan 3 ismin kimler olacağı ise tamamen 6. Türk'e bağlı keza yapılacak tüm oyuncu değişiklikleri bu Türk oyuncu üzerinden olacak. Aykut Kocaman'ın oyuna yabancı sokmak için yabancı çıkarmak zorunda olmamaya ne denli önem verdiğini hepimiz biliyoruz. Bu en önemli 6. Türk sadece pasaportu için değil aynı zamanda kalitesi ile de oynayabilmeli. Madalyonun öbür yanı ise bir bu kadar önemli. Saydığımız 5 Türk içinde versatile ( çok pozisyonlu ) hiç bir adam yok. Fakat sahada yer alacak 6. Türk'ün pozisyon ve yetenek bakımından değişken olabilmesi lazım. Geçen yıl gördük ki sıkça sahada 6. yabancı olarak bulunan Mehmet Topuz bu işlevi yerine getirmekten uzaktı. Bu noktada Hamit Altıntop takımdaki tüm dengeleri Aykut Kocaman yönünde etkileyecek bir hamle olacak. Maliyeti ise yerine yapılacak bir yabancı transferinden çok değil.

Galatasaray penceresi ise mükemmelleşme formülü.

Hemen hepimiz biliyoruz ki Fatih Terim 4-4-2'den kolay vazgeçmeyecek. Son gelişmeler eşliğinde Felipe Melo'nun da takımda kaldığı düşünülürse takımın en önemli eksiği etkili bir sağ kanat oyuncusu. Çünkü orta dörtlünün sağında oynayan oyuncu Emmanuel Eboue'nin de performansını doğrudan etkiliyor. Kanatta çok çakılan ve topsuz oyunu sevmeyen bir oyuncu ile oynamak Filidişilinin hücum performansını ciddi şekilde sekteye uğratıyor. Ayrıca aranan sağ kanat'ın hücum pozisyonlarında içeri gelerek pas alışverişine destek vermesi Terim'in bir diğer arzusu. Yani Terim tıpkı Kocaman'ın da istediği gibi elindeki oyuncunun bir üst modelini istiyor. Hamit Altıntop Engin Baytar'ın çoğu özelliklerinde bir adım ötesinde, tabii Baytar'ın şahsına münhasır adam eksiltme yeteneğini saymazsak. Etkinin bir adım ötesi yine oyuncu değiştirmelerinde ; Fatih Terim de geçtiğimiz yıl oyuna yabancı oyuncu sokmak adına Melo'yu çıkarmak zorunda kalmış ve Selçuk İnan'ın yanına Engin Baytar'ı, zaman zaman Emre Çolak'ı kaydırmıştı. Kuşkusuz Hamit Altıntop benzer bir varyasyonda çok daha iyi reaksiyon verecektir. Hatta Galatasaray oyuna Selçuk İnan - Hamit Altıntop ikilisi ile de başlayabilir. Bu hayati meseleler ile Hamit Altıntop Galatasaray için panzehir seviyesinde. Fenerbahçe için söylediğimiz maliyet tablosu Galatasaray için de geçerli ki Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılım avantajı var.

Yaz sıcaklarını serinleten bu " takım elbiseli " rekabet için son günlere girdik. Çok zaman geçmeden kimin galip geleceği belli olacaktır. Umarım ikisi de kaybetmez..

1 yorum:

Adsız dedi ki...

HAMIT ALTINTOPU NE PAHASINA OLURSA OLSUN GALATASARAYIN ALMASI LAZIM 3-5 KURUS FAZLA ALSIN NOLUR